Moddi

Musikkprosjektet denne uken: Caroline Moddi. Vegard Melissa Horn. Sigrid Howie Day. Gitte Enya.

Moddi er ukens artist. Og det er jeg glad for. Jeg hadde aldri hørt om Moddi, eller Pål Moddi Knutsen, før på konserten som Kronprinsparet avholdt i julen. Han satt der med trekkspillet sitt. Rufsete i håret, strikket genser og nordnorsk dialekt. Jeg lengtet umiddelbart til Senja, den nest største øyen i Norge, der Moddi er fra. Jeg har familie der og har tilbrangt somre der som liten, og de vil jeg aldri glemme. Moddie ble født i 1987 og ble kjent i 2008 da han gav ut sin første debut-EP på platen til han selv og Einar Stray. Moddi har senere spilt på Øyafestivalen i 2008, noe han høstet god kritikk for i det verdenskjente internettmagasinet Pitchfork. Med seg på scenen har Moddi ofte med seg musikerne Erik Normann Aanonsen, Jørgen Nordby, Katrine Schiøtt og Einar Stray.

Per i dag har Moddi gitt ut én studieplate. For dette albumet ble han nominert til Spellemannprisen 2010 i klassene mannlig artist og årets nykommer. I januar 2010 takket Moddi nei til nominasjon til StatoilHydro-stipendet sammen med Kråkesølv og Spoon Train Audio grunnet artistenes klimaengasjement. Stipendet var på 800 000 kr, og ble delt ut under by:Larm i samarbeid med StatoilHydro. Senere samme år var Moddi en av fire artister/band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné. Stipendet var på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge og lovende norske artister som ønsker å satse internasjonalt. Årene etter har blitt brukt til å turnere og markedsføre musikken utenlands, blant annet som oppvarmingsband på høstturneen til Angus & Julia Stone i november og desember 2010.

Det er noe magisk med stemmen til Moddi. Dette synes jeg gjelder spesielt når han synger på norsk. Han har et helt spesielt særpreg i stemmen, jeg vet ikke helt hvordan jeg kan beskrive det. Hest kanskje? Sårt? Vakkert er det uansett i aller høyeste grad, og magisk. Sangene hans kan jeg beskrive som at de favner oss som lyttere. Det er som om sangen har armer som sanker oss inn i varmen. Men på den andre siden er Moddis musikk spesiell, og kanskje ikke for alle. Jeg synes uansett du skal gi det et forsøk. Det er noe av det fineste jeg hører på. Jeg har lagt de fem låtene jeg synes er best i Musikkprosjektspillelisten på Spotify, og om jeg skulle gitt musikken til Moddi en karakter hadde det uten tvil blitt en sekser. Jeg spår en lovende fremtid!

3 kommentarer

  • Faktisk aldri hørt om han!

  • Jeg hørte på Moddi til og fra trening i dag og ble veldig grepet av musikken. Min første innskytelse er at stemmen hans minner meg om islandske Björk – det er noe særeget med uttalen av ordene. Jeg er veldig glad i vokal som skiller seg ut på et vis, så dette var midt i blinken! Måten han veksler mellom så forsiktig at det knapt høres til å synge av full hals – det er fantastisk. Tusen takk for fin anbefaling! : D

  • Moddi <3 Oppdaget han en gang for to år siden eller noe. Fantastisk musikk, og fantastisk stemme! Venninna mi har bestemt seg for å gifte seg med han, og bo uti fjæra. Haha!

    Kanskje jeg må høre litt på han igjen snart.

Skriv en kommentar