En liste for oss bokelskere

IMG_4091

Jeg fant denne listen hos Carina og tenkte at den var litt fin. Har tatt meg den frihet å tilpasse den litt slik jeg ønsker. Om du også kopierer denne og skriver på din blogg så gi meg gjerne beskjed i kommentarfeltet, slik at jeg kan se hva du har skrevet. Jeg har forresten en utrolig overraskelse til dere snart. Den er så overveldende at det ikke har fått opp for meg ennå. Sier ikke mer.

Favorittbok i barndommen?
Jeg leste mye i barndommen, så det er litt vanskelig å svare på egentlig. Men de forfatterne som står klart for meg er J.K. Rowling, Jostein Gaarder, Jon Ewo, Roald Dahl, Maria Gripe og Astrid Lindgren.

Hva leser du nå?
“Hemmlig dagbok for Adrian Mole 13 ¾ år” skrevet av Sue Townsend. Lånte den på biblioteket.

Dårlig bokvane?
Jeg pleide i alle fall før å lese mange bøker samtidig. Har heldigvis funnet ut at det er uheldig for min del. Dessuten er det en uvane at jeg ikke setter av nok tid til å lese, jeg elsker det jo!

Verste boka du har lest?
“Labyrinten” av Kate Moss. Jeg fullførte den aldri.

Beste boka du har lest i år?
Tror det må bli “Buzz Aldrin – Hvor ble det av deg i alt mylderet?” skrevet av Johan Harstad.

Favorittforfatter?
Johan Harstad, uten tvil.

Favorittbøker?
Bøkene av Johan Harstad, Harry Potter serien, “Dødslekene” av Suzanne Collins, “Boktyven” av Markus Zusak og “Kafka på stranden” av Haruki Murakami.

Kan du lese på bussen?
Nei, da blir jeg kvalm.

Hvor er din favorittplass å lese på?
Om jeg kunne lagt en haug med puter og dyner i hagen under et stort tre (på en varm dag) hadde nok det vært det beste. Ellers leser jeg for det meste på sengekanten.

Hva tenker du om å låne bort bøker?
Det går helt fint, så lenge jeg får dem tilbake.

Lager du eselører i bøkene dine?
Jeg gjorde det før, men ikke nå lenger. Prinsipp, I quess.

Skriver du noen gang i bøkenes marg?
Jeg kan finne på å gjøre det i pensumbøkene mine, ellers har jeg ikke gjort det før.

Hvilket språk foretrekker du å lese på?
Norsk, helt klart. Jeg er dessverre en elendig engelskleser.

Hva får deg til å elske en bok?
At den er annerledes. Et dårlig svar, jeg vet. Men det er jo egentlig veldig udefinerbart? Jeg er veldig glad i filosofi, dog. Og Sience Fiction. Gjerne blandet med litt fakta. Og skildringer av mennesker som er vanlige, men som viser seg å være unike. Og som får meg til å tenke at unike, det er vi faktisk alle sammen. Vi bare ser det ikke så godt.

Favorittsjanger?
Sience Fiction, Fantasy, psykologiske temaer, filosofiske bøker og spenning.

Sjanger du leser sjeldent (men skulle ønske du leste mer av)?
Det er jo ikke en sjanger, men jeg skulle ønske jeg leste flere såkalte “klassikere”. Har lest en bok av Hamsun, en av Kielland, litt av Austen. Men det tror jeg er det. Hemingway, Shakespeare og Tolkien venter på meg. Og mange flere med.

Favorittbiografi?
“Det angår også deg” av Herman Sachnowitz. En ufattelig sterk historie fra 2. verdenskrig og holocaust.

Har du noen gang lest en selvhjelpsbok?
Jeg begynte på “The Secret”… Huff, jeg tenkte bare æsj. Jeg likte den overhodet ikke. Slike bøker er tydeligvis ikke for meg. Bortsett fra “Alt jeg ikke lærte på skolen” av Erling Kagge, om det kan kalles en selvhjelsbok da.

17 kommentarer

 • Hahahah,jeg blir også kvalm om jeg leser på bussen…
  Jeg kom meg gjennom “the secret”,synes egentlig den var helt grei..
  Bøker=elsk <3

 • Morsom post! Jeg ville nok svart det samme som deg på flere her, skulle f.eks ønske jeg var bedre på å lese klassikere. Angående det med språk så vil jeg aller helst lese på orginalspråket, noe jeg helst gjør med nordiske bøker og engelske bøker. Utover det må jeg jo lese oversettelser, men syntes det er noe fint med å lese ordene som forfatteren mente det.

 • Så gøy ! Denne skal jeg skrive hos meg senere idag :-D

 • Svarer i kommentarfelt i stedet for i egen blogg, jeg:)

  FAVORITTBOK I BARNDOMMEN?
  Husker jeg var veldig glad i biografiene i “Historien om”-serien. Leste en haug av dem.

  HVA LESER DU NÅ?
  “Nextopia” av Michael Dahlén. En bok som handler om hvordan konsum har endret seg de siste tiårene. En slags fagbok i lettlest-sjangeren;)

  DÅRLIG BOKVANE?
  Jeg leser mye mindre enn jeg skulle ønske, så det hender jeg starter på en ny bok fordi jeg glemmer at jeg allerede holder på med en..

  VERSTE BOKA DU HAR LEST?
  Foretrekker “beste”-lister fremfor “verste”-lister, men jeg fullførte heller aldri Labyrinten.

  BESTE BOKA DU HAR LEST I ÅR?
  Hadde veldig sans for Tor Åge Bringsværds “Kvinnen som var et helt bord alene”.

  FAVORITTFORFATTER?
  Hvis jeg må velge EN, tror jeg det blir nevnte Bringsværd.

  FAVORITTBØKER?
  Hmm.. Bringsværds “Minotaurus”, “Jesus elsker ikke griser” og “Web”. Jens Bjørneboe: “Hertug Hans”. Irwine Welsh: “Glue”. Douglas Adams: “Hitchhikers Guide to the Galaxy”. Kunne sikkert tatt 14 til, men nøyer meg med å nevne forfatterne Ingvar Ambjørnsen, Ingar Knudtsen og Terry Pratchett.

  KAN DU LESE PÅ BUSSEN?
  Går fint i ca. tre minutter..

  HVOR ER DIN FAVORITTPLASS Å LESE PÅ?
  I hagen, i sola.

  HVA TENKER DU OM Å LÅNE BORT BØKER?
  Bøker er til for å deles!

  LAGER DU ESELØRER I BØKENE DINE?
  Nei, man har da bokmerker?

  SKRIVER DU NOEN GANG I BØKENES MARG?
  Når jeg leser er jeg som regel så inne i historien at jeg ikke kommer på å notere noe som helst.

  HVILKET SPRÅK FORETREKKER DU Å LESE PÅ?
  Norsk eller engelsk, avhengig av hvilket språk bøkene er skrevet på. Har forsøkt tysk, men det gikk ikke så bra.

  HVA FÅR DEG TIL Å ELSKE EN BOK?
  Psykologi. Karakterene må være spennende nok. Jeg liker å prøve å forstå mennesker!

  FAVORITTSJANGER?
  Er altetende. Har en bok gode karakterer kan den være i hvilken som helst sjanger. Samtidig er jeg nok litt svak for litt misantropiske samtidsfortellinger.

  SJANGER DU LESER SJELDENT (MEN SKULLE ØNSKE DU LESTE MER AV)?
  Ingen egentlig – her er vi tilbake til at sjanger ikke er særlig relevant for meg.

  FAVORITTBIOGRAFI?
  Nå angrer jeg på det forrige svaret mitt – biografier leser jeg for lite av. Den siste jeg leste var en ganske god en om Richard Branson.

  HAR DU NOEN GANG LEST EN SELVHJELPSBOK?
  En del. Mange dårlige og noen gode. Selvhjelp er best på lydbok, og jeg foretrekker de som er skrevet av menn – de er ofte mer konkrete og direkte. Kvinnelige selvhjelpsforfattere har en tendens til å pakke inn ideene sine i så mye dill og fjas at jeg bare blir irritert. Anbefaler Antony Robbins i denne sjangeren – han har mye fornuftig å komme med og en veldig klar og konkret måte å kommunisere på.

 • For en flott spørsmålsliste :-)

  Jeg klarte ikke motstå fristelsen, så jeg har svart på spørsmålene på min blogg.

 • tusen takk, har posta det på twitter, så det er berre å retweete ivei! :)

  åh! eg elskar slike lister! :)

 • SV: Klart du kan :-)

 • Jeg tok den jeg og, men jeg kopierte den fra Carina sin blogg..

 • Nå er svarene klare på bloggen min også :-)

 • Måtte bare stjele denne! ;)

 • Harry Potter som barndomsminne. Det er nok til at man kan føle seg – ikke pur ung lenger. Jeg var 20 da den første boka kom, 23 da jeg leste den. Men så synes jeg dete er morsomt å bli eldre.

 • Hva, likte du ikke Labyrinten!? *forskrekket ansikt* Jeg simpelthen elsket den! Syns den er helt fantastisk, og har begynt på The winter ghost av samme forfatter nå. Jeg forsvinner helt i min egen verden. :) Men alle er forskjellige; og jeg liker JK Rowling jeg også. ;)

  Ha en fin tirsdag!

 • Åh, den her var helt genial =) Måtte stjele den til min blogg, det var faktisk litt artig å tenke gjennom hva man har lest gjennom tidene :P

 • <3 Harry Potter. En sånn liste vil jeg lage også en dag! Så spennende :-)

Skriv en kommentar