Intervju med en fotograf: Drea.se

Jeg har vært så heldig å få intervjue Drea angående fotografering. Håper dere får litt mer innsikt, det fikk jeg!

1. Hvilket kamerahus har du, og hvorfor valgte du dette?
Jeg har Canon EOS 5D Mark II og EOS 40D. 40D kjøpte jeg i desember i fjor for å avansere litt fra 350D som jeg da hadde, og nå følte jeg det var på tide med en ny oppdatering. Gå opp en klasse både når det gjelder pris og kvalitet. 5D Mark II er rett og slett et herlig kamera.
2. Kan du redegjøre kjapt om dine objektiver, og hvilke du liker best (og hvorfor)?
Jeg har to objektiver. Canon EF 50mm f/1.4 og Canon EF 24mm f/1.4. Jeg liker helt klart 50mm best, og det er det jeg bruker mest. Det er et knallbra objektiv som er greit å bruke til det meste. 24mm gir selvfølgelig en helt annen effekt, og kan være knallstilig det også.
3. Hvilket ekstrautstyr (som reflektor, stativ, blits osv) synes du det er viktig å ha?
Jeg syns reflektor og stativ er greit å ha. Blitz er kanskje ikke like nødvendig, for naturlig lys er utrolig fint i seg selv. Reflektor kan hjelpe med å bruke naturlig lys på en utrolig fin måte!
4. Hva liker du best å ta bilde av, og hvorfor?
Mennesker. Helt klart. Mennesker er ikke aldri likens, så man får alltid nye bilder. Ingen mennesker er like, og det er det som er så gøy! Jeg elsker å fange opp personligheter med kameraet.
5. Hvilke tips ville du gitt en nybegynner? Noen vanlige feil du ser ferske fotografer gjøre?
Tja. Lys er kanskje mye viktigere enn man tror. Man bør lære seg å se godt lys! Hvor kommer det fra, og hvordan kan jeg bruke det slik at det blir fint i et bilde? Det er viktig å kunne FORUTSE lyset. :)
6. Har du utdanning innen foto?
Niks. Nada.
7. Hvilket redigeringsprogram bruker du til bildebehandling, og hva redigerer du på bildene dine?
Jeg bruker Adobe Photoshop CS4. Som regel tar jeg en basic redigering som inneholder å øke kontrasten, løfte midtones og korrigere farger.
8. Hvor lenge har du fotografert?
Tja. Sånn på ordentlig så har jeg vel fotografert i ca. ett år. Det var da jeg begynte målbevisst med det. Det var da jeg bestemte meg for å bli god.
9. Kan vi få se et bilde før og etter det er redigert?
Det har jeg blogget et innlegg om for ikke så lenge siden. Her er link: http://www.drea.se/before-after/
10. Har du noen tips til hjemmesider eller bøker der man kan lære foto?
YouTube og Google! Det funker knall!
11. Hvem inspirerer deg?
Å, det er så mange og mye! Alt kan inspirere meg. Drømmer, mennesker, tanker. Andre fotografer. jeg finner inspirasjon overalt!
12. Hvilke objektiver er lure å bruke til ulike situasjoner (som portrett, natur osv)?
Det vet jeg ikke så veldig mye om, men jeg vet at jeg liker at portrettobjektivet jeg skal bruke har stor blenderåpning og ikke er vidvinkel. 50 mm f/1.4 er med andre ord et knallbra portrettobjektiv! Helst vil jeg kjøpe 50 mm f/1.2, men det får bli senere.
13. Er filter viktig? Hvilke er bra?
Jeg har ingen filter, så det vet jeg dessverre lite om. Eller… Jeg har UV-filter, og det er jo litt greit for å beskytte linsen.
14. Hvor kjøper du fotoutstyret ditt?
Ebay, Japanphoto, Fotovideo, Scandinavianphoto. Litt her og der!
15. Hvis du skulle velge 3 av dine bilder som du liker best, hvilke hadde det blitt?
Hm… Gud, så vanskelig! http://www.drea.se/solveig/ Det øverste der liker jeg utrolig godt! http://www.drea.se/sisters/ Det nederste her liker jeg også. Og til slutt; nummer to her: http://www.drea.se/matheo/
16. Hva burde man gjøre for å ta gode, orginale bilder, har du 10 generelle tips?
Jeg syns ikke jeg er så veldig godt på å ta originale bilder selv. Det er så lett å falle for fristelsen å herme! Nå sier jeg ikke at jeg hermer så veldig ofte, men i blant gjør jeg det. For å få et godt bilde tror jeg det er viktig å forberede seg godt, men samtidig ta ting som de kommer. Hehe, teit tips kanskje. Men… Ja. Man må forberede og forutse, men være åpen for impulsivitet.
17. Har du noen tips til hvilke objektiver man ikke bør invistere i?
Jeg er ingen fan av svære, billige “altbrukende” objektiver som f.eks. 70-300 mm f/3.5-5.6. Men det er vel bare en personlig mening.
18. Hvordan går du frem for å skaffe deg kunder/oppdrag?
Jeg bruker bloggen. Jeg tror jeg får en god del kunder gjennom den altså! Også er det selvfølgelig jungeltelegrafen som gjelder. Jeg sørger for å få fornøyde kunder, og da sprer ordet seg.
19. Hvorfor synes du Mac er bedre enn PC?
ALT. Altså, mac er mye kjappere, mye enklere, mye bedre. Skjermen er utrolig mye bedre og egner seg GODT til bilderedigering. Når jeg fikk macen oppdaget jeg at de fleste bildene mine var litt grønne. Doh!
20. Hvis du akkurat nå hadde alle pengene i verden, hvilket fotoutstyr ville du kjøpt?
Først og fremst ville jeg kjøpt 50mm f/1.2 og 85mm f/1.2. Så ville jeg nok kjøpt en ultravidvinkel, et macroobjektiv, batterigrep, nytt stativ, nye bakgrunner, masse rekvisiter osv. Jeg ville kjøpt ALT.
Tusen takk for intervjuet!

7 kommentarer

Skriv en kommentar